Vanliga Frågor

Era produkter är väl inte LCHF då de har mer än 5 gram kolhydrater per 100 gram?

Tyvärr har självutnämnda experter i Sverige gått ut med att man inte skall äta produkter som innehåller mer än 5 gram kolhydrater per 100 gram. Vi vill varna för detta påstående på grund av följande:

  • Man kan få i sig mer kolhydrater än man tror.
  • Mjölk har bara 5% kolhydrater men 2 glas à 2 dl innehåller hela 20 g kolhydrater, vilket ger en allt för stor mängd.
  • De är ett påstående som saknar vetenskaplig grund. I de vetenskapliga studier som har gjort av, till exempel, Harvard University tittar man alltid på totala intaget av kolhydrater per dag. Det är baserat på detta som man sett fördelarna med en Low Carb Livsstil.
  • Det gör det i praktiken svårt för vegetarianer att följa en kolhydratssnål diet då många grönsaker innehåller mer än 5 gram kolhydrater.
  • Eftersom det kraftigt begränsar och utesluter vissa bra livsmedel som man faktiskt kan äta (t.e.x grönkål, hallon, och blåbär, etc).

Om man i stället räknar det antalet kolhydrater man äter per dag kan man enklare hålla koll på vad man stoppar i sig och styra sin kost där efter. Man slipper också utesluta en stor andel nyttiga livsmedel som bönor, grönsaker, bär, och nötter.

 

Varför har ni vetemjöl i brödet?

 

Så här enkelt är det: Vetemjöl kallas av bagare för brödets "ryggrad". Om man tar bort allt vetemjöl blir brödet väldigt platt. Valet är då att använda olika mjölsorter för att kunna tillverka en limpa. Det innebär oftast mer kolhydrater. Vi försökte först med mjöler som har lägre kolhydratsinnehåll (t.e.x. rågmjöl), men vi fick ändå inte form på brödet. Bagerierna är väldigt känsliga för allergener, så man får inte t.ex använda några nötmjöler i de flesta bagerier.

Vi löste det hela genom att använda så lite vetemjöl som bara är möjligt. En skiva av vårt bröd innehåller endast runt 3 gram kolhydrater. En skiva väger ca 25 gram så man kan enkelt räkna ut att det är väldigt, väldigt lite vetemjöl i bröden.